Ile Flottante is een klassiek Frans nagerecht. De Nederlandse vertaling is 'drijvend eiland', waarbij het eiland verwijst naar het eiwitschuim dat drijft in creme Anglaise. Wil je indruk maken op je gasten? Serveer dan dit heerlijke dessert!
4 personen
- 4 middelgrote eieren 15 eieren
- 8 el poedersuiker 30
- 2 el amandelschaafsel (koekenpan)
- 1 vanillestokje 4
- 150 gr kristalsuiker
- 500 ml halfvolle melk
- 1 el maïzena
- 2 el warmwater
Verwarm de oven voor op 150 °C. Splits de eieren, houd de eidooiers achter. Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf in een schone, vetvrije kom. Het eiwit is goed als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Schep 4 grote bollen (per 4 personen) van het eiwit op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak ca. 12 min. in de oven tot de buitenkant goed droog is.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Klop het merg samen met de suiker door de eidooiers.
Verwarm de melk tot hij lauw is in een pan met dikke bodem (40-50 graden). Klop het eimengsel erdoor en breng op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Draai het vuur laag. Los de maïzena op in het warm water en voeg toe. Laat het mengsel zachtjes doorkoken tot het gebonden is. Draai het vuur dan uit.
Schep de warme vanille-crème in diepe borden en laat de eiwitten er als eilandjes op drijven (îles flottantes). Werk af met amandelschaafsel. Serveer direct.